مقدمه:
جا به جایی شیردان ، اختلالی است که می تواند به دلایلی از جمله جیره های غنی از کنستانتره و فیبر کم اتفاق بیفتد . همچنین از ارتباط این اختلال با وجود دوره های هیپوکلسیمی ، دوقلوزایی و متریت یا اندومتریت گزارش هایی شده است . جا به جایی شیردان در گاو های شیری ، به دلیل نوع تغذیه آنها که بیشتر از مواد دانه ای و کنستانتره است ، بیشتر اتفاق می افتد. .
شیردان گاو کجاست؟
شیردان یا همان معده واقعی گاو در قسمت کف شکمبه قرار دارد که نزدیک به 20 لیتر محتویات را در خود جای می دهد و در صورتی که پر نباشد ممکن است با جابجایی شیردان از سمت راست به سمت چپ گاو همراه شود.
جابجایی شیردان گاو چگونه رخ می دهد؟
شیردان گاو در سمت راست قرار دارد و ممکن است به دلیل کاهش مصرف خوراک توسط دام و همچنین مواردی چون فشار زیاد جنین در زمان زایمان باعث جابجایی آن به سمت چپ گاو شود که با انجام آزمایش پینگ تست توسط دامپزشک کاملا قابل تشخیص است.
بیماری جابجایی شیردان در بین گاوهای شیرده نزدیک به 5 درصد اعلام شده است که نزدیک به 80 درصد از بیماری در یک ماه اول شیردهی گاو رخ می دهد که کاملا طبیعی است اما در صورت درمان نکردن سریع بیماری می تواند باعث کاهش درصد تولید مثل و زایش گوساله از این دسته از گاوها شود.
علائم و نشانه های گاوهای مبتلا به جابجایی شیردان
به طور حتم نزدیک به هشتاد درصد بیماری جابجایی شیردان در اولین ماه شیردهی گاو رخ می دهد در صورتی که با کمبود مصرف خوراک چنین گاوهایی مواجه شوید یا میزان درصد تولید شیر آنها کاهش یابد امکان ابتلا گاو زنده به بیماری جابجایی شیردان وجود دارد.
- کاهش اشتها و عدم تغذیه دام
- کاهش تولید شیر
- وجود مدفوع کم و اسهال ملایم در روزهای ابتدایی که شکل مدفوع دام تیره رنگ و بدبو است.
- خمیدگی پشت دام
عوامل و دلایل تاثیر گذار در بروز بیماری جابجایی شیردان گاو
برخی اوقات فشار وارد شده از سمت جنین گوساله و کشاندن شکمبه به سمت بالا کاملا طبیعی است اما افزایش مصرف کنسانتره و همچنین کمبود فیبر بلند و تغییر ناگهانی جیره غذایی از دلایل و عوامل تاثیر گذار در بروز بیماری است که با مدیریت تغذیه گاوهای شیری و گوشتی به خوبی می توانید مانع از بروز بیماری شوید.
روش های پیشگیری از بروز بیماری
به طور کلی شما باید به خوبی بتوانید تغذیه گاوهای شیری و گوشتی را مدیریت کنید چون مقدار کم مصرف کنسانتره باعث بروز بیماری و همچنین میزان زیاد کنسانتره نیز می تواند باعث بروز جابجایی شیردان شود.
- برای داشتن شکمبه پر باید تمامی گاوهای خشک میزان تنها 1 درصد وزن خود کنسانتره مصرف کنند و در کنار آن علوفه بلند مصرف کنند.
- مانع از چاق شدن گاوها شوید چون کم اشتهایی این دسته از دام ها و همچنین کاهش تحمل میزان تنش زایمان از جمله مشکلاتی است که این دسته از گاوها دچار می شوند.
- میزان خوراک و جیره غذایی دام باید به موقع به آن داده شود و از تغییر ناگهانی جیره غذایی اجتناب کنید.
- از مخلوط کردن به مقدار زیاد خوراک دام اجتناب کنید چون باعث کاهش شکل فیزیکی جیره و فیبر می شود.
- پس از زایمان گاو باید به مقدار کافی به گاو کنسانتره بدهید و تخم پنبه کامل، پوسته سویا و تفاله چغندر قند اجزا تشکیلدهنده خوبى براى محدود کردن غلظتهاى نشاسته در جیره گاوهاى تازه زایمان کرده می باشد.
علاوه بر رعایت موارد بالا باید از بروز انواع بیماری های گاو پس از زایمان که باعث تشدید بیماری جابجایی شیردان می شود اجتناب کنید که از جمله این بیماری ها می توان به کتوز خفیف٬ جفت ماندگی٬ التهاب رحم (متریت) و یا تب شیر اشاره کرده که همه آنها جزو دسته بیماری هایی است که بر اثر سوءمدیریت در تغذیه مناسب گاو آبستن انجام می شود. بنابراین این بهتر است وضعیت نمره بدنی گاو را پیش و پس از زایمان بررسی کنید چون گاوهای چاق بیشتر در معرض بیماری های کتوز و جفت ماندگی قرار دارند که همین دسته گاوها بیشتر در معرض بیماری جابجایی شیردان قرار میگیرند.
بنابراین با استفاده از مکمل چربی دینالک محصول شرکت UFACانگلستان و پودر چربی محصول شرکت DUA CUDAاندونزی انرژی مورد نیاز دام در زمان تعادل منفی انرژی و اوج تولید شیرتامین می شود که باعث متعادل کردن نمره وضعیت بدنی دام و مانع ایجاد بیماریهای متابولیکی می شود وبه دنبال آن از جابجایی شیر دان جلوگیری می شود.

بدون نظر